Sahte Psikologlara Dikkat!
Eylül 16, 2019
Sahte Danışan Yorumları
Ocak 19, 2023

Psikolog, Psikiyatri nedir?  ve diğerleri?

Psikiyatr

6 yıllık tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıl psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi alan kişidir.

Psikiyatrik ya da psikolojik sorunu olan insanları ilaç yöntemiyle tedavi etmektedir. İlaç tedavisi üzerinde uzmanlaşırlar. Üniversitelerde psikoterapi eğitimleri almazlar.

Psikolog

Fen edebiyat fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olan kişidir. Psikoloji klinik, adli, eğitim, spor, gelişim psikolojisi gibi alt dalları olan çok geniş bir alandır, lisans eğitimi sonrasında bir alan seçip orada uzmanlaşabilir ya da direk kamuya veya özel kurumlarda çalışabilir. Lakin psikoterapi uygulaması için klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapması ve klinik psikolog olması beklenir.

4 yıllık psikoloji lisans eğitimi almayan hiç kimse psikolog değildir. Eğer psikoloji lisansı olmayan birisi size psikoloğum ya da uzman psikoloğum derse türk psikologlar derneğine ihbar edebilirsiniz. İhbarlarınızda isminiz gizli tutulmaktadır ve hiçbir yasal vb süreçte kullanılmamaktadır.

Klinik Psikolog

4 yıllık psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra 1.5-2 yıllık bir yüksek lisans eğitimiyle klinik psikoloji alanında uzmanlık alan kişidir. Psikolojik sorunlar yaşayan bireylere psikoterapi uygulayarak yani konuşarak terapi uygulamaktadır.

Pedagog

Pedagoji bölümü 1982 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı kanun ile kapatıldı ve bu bölüm eğitim bilimleri fakültesine çevrildi. Yani 1982 yılından sonra pedagog ünvanı alan bir insan yoktur. Bu yıldan sonra psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu olan insanları devlet pedagog(çocuk eğitimcisi) olarak atamaya başladı.

Pedagog eğitim bilimci, eğitimci demektir. Dolayısıyla pedagog çocuk eğitimcisidir, çocuk psikoloğu değildir. Günümüzde yaygın olarak yapılan hatalardan birisi pedagog ve psikoloğunun benzer meslek grubu gibi düşünülmesidir.

Aile Danışmanı

Bu konuda kursa katılarak sertifika alan kişilere verilen bir ünvandır. Bu bir diploma değil sertifikadır ve bu sertifikayı almak için psikolog ya da psikiyatr olmaya gerek yoktur. 2012 yılında Türkiye de hemşire, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, çocuk gelişimci gibi meslek elemanlarının bu sertifikayı alarak ailelere danışmanlık yapabileceklerine dair bir yasa çıktı. Burada yapılan işlem bir aile terapisi veya çift terapisi değildir, danışmanlıktır. Danışmanlık ile terapi arasındaki farkı öğrenmek için psikoterapi nedir isimli yazımıza bakabilirsiniz.

Psikolojik Danışman / Rehber Öğretmen

Eğitim fakültelerinin 4 yıllık eğitim veren psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan kişidir.

Ağırlıklı olarak eğitim kurumlarında çalışırlar.

Psikiyatri ile Psikolog arasında ki fark nedir?

Çalışma alanları ortaktır. Her ikisi de ruh sağlığı alanında çalışmaktadırlar. Hastanelerde veya özel kliniklerde ikisi birlikte koordineli olarak çalışmalarını yürütmektedirler.

Sadece kullandıkları yöntem farklıdır. Psikiyatrlar ilaç tedavisi uygulayarak hastayı tedavi etmektedir, psikolog ise psikoterapi yani konuşarak sorunlarının çözülmesine yardımcı olmaktadır.

Kafa karışıklığı durumunda her iki branşa da başvurulabilir. Psikiyatri gerek görürse hastayı psikoterapi alması için klinik psikoloğa yönlendirecektir veya klinik psikolog psikoterapi ile beraber ilaç tedavisinin de faydalı olacağını görürse psikiyatra yönlendirecektir. Ülkemizde teorik olarak bu koordinasyon mevcuttur lakin pratikte de bunun gelişmiş ülkelerde ki kadar yaygınlaşmamıştır. Eğer bu koordinasyon yaygınlaşırsa insanların daha hızlı ve kalıcı şekilde iyileştireceğini düşünmekteyim yani psikiyatrın 5 dakikalık bir görüşmeyle ilaç tedavisi uygulaması yerine gerekli durumlarda klinik psikologlardan psikoterapi almasının faydalı olacağını hastalara ifade etmesinin, hastalarda bu farkındalığın oluşturulmasının daha etkili bir tedavi süreci oluşturacağını düşünmekteyim.

Bazı sorunlar sadece terapi ile, bazı sorunlar sadece ilaçla, bazı sorunlar ilaç ve terapinin bir arada uygulanması ile çözülebilmektedir. Doğru yöntemlerin uygulanarak vakit kaybedilmemesi çok önemlidir.

Psikolog ile Psikolojik danışman arasında ki fark nedir?

Psikologlar ve psikolojik danışmanlar farklı meslek gruplarına ait insanlardır ve çalışma alanları farklıdır.

Psikologlar ağırlıklı olarak hastane, adliye, üniversiteler, huzurevleri gibi yerlerde çalışmaktadırlar. Psikoterapi ve psikolojik testler üzerinde uzmanlaşırlar.

Psikolojik danışmanlar/Rehber öğretmenler ağırlıklı olarak okulların rehberlik servislerinde, anaokullarında ve diğer eğitim alanlarında çalışmaktadırlar. Eğitim alanında ölçme ve değerlendirme testleri ve metotlarında uzmanlaşırlar.

Psikoterapi bir danışmanlık hizmeti değildir, psikoterapi ve danışmanlık arasında ki farklara psikoterapi nedir isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Psikolog ile aile danışmanı arasında ki fark nedir?

Aralarında hiçbir benzerlik yoktur. Böyle bir şeyin neden yapıldı anlamış değilim. Psikoloji eğitimi olmayan bir insanın psikolojik sorunlar yaşayan bireylerle terapisel bir temasta bulunmasının doğru olmadığını, çok yanlış olduğunu düşünüyorum.

Bu karmaşanın altında psikologların meslek yasasının halen çıkarılmamış olması yatmaktadır. İsmine bile aşina olmadığımız bir sürü mesleğin meslek yasası çıkarılmıştır ama maalesef henüz psikologların meslek yasası çıkarılmamıştır.

Yasa çıkınca sigortalar seansların belli bir bölümünü karşılayabilir, önüne gelen hasta/danışan göremez, psikolojik tedavi yaptığını sanamaz ve insanların zarar görmesi engellenir. Avrupa da ruh sağlığı çok önem verilen ve yasalarla korunan bir alandır, Türk Psikologlar Derneği bunun için çalışmalarını sürdürmektedir, umarım en kısa sürede ülkemizde de bu alan yasalarla korunmaya başlanır.

Bir yanıt yazın

gtag('config', 'AW-957400051');