Sınavlar, birçok birey için hayatın dönüm noktalarından biri haline gelebiliyor. Özellikle akademik başarıya verilen toplumsal önem nedeniyle, sınav süreci sadece bilgi ölçümünden çok daha fazlası haline gelir: Kaygı, baskı, beklenti ve stresin yoğunlaştığı bir dönem… Bu süreçte en sık karşılaşılan psikolojik durumların başında sınav stresi gelir.
Sınav Stresi Nedir?
Sınav stresi, bireyin sınavla ilgili yaşadığı zihinsel, duygusal ve fiziksel gerginlik halidir. Bu stres, genellikle “başarısız olma korkusu”, “beklentileri karşılayamama endişesi”,”konuları yetiştirememe endişesi” ya da “geleceği kaybetme düşüncesi” gibi düşüncelerden beslenir.
Aslında bir miktar stres doğal ve işlevseldir. Uygun düzeydeki stres, kişiyi motive eder ve performansı artırabilir. Ancak stres düzeyi yükseldikçe bu durum verimlilikten uzaklaştıran, işlevselliği bozan bir hal alabilir.
Sınav Sürecini Nasıl Etkiler?
Sınav stresi kontrol altına alınamadığında öğrencinin hem akademik hem de psikolojik sürecini olumsuz etkileyebilir:
Peki Sınav Stresi Uzun Süre Devam Ederse Ne Yapmalıyız?
Eğer sınav stresi günlük hayatı etkileyecek boyuta geldiyse ve uzun süredir yani iki aydan daha fazla bir süre devam ediyorsa, bu durum görmezden gelinmemelidir.
Destek alın:
Sınav stresi ile baş etmekte zorlanıyorsanız bir klinik psikologdan destek almak, süreci çok daha kolay hale getirebilir. Bireysel terapi sürecinde öğrencinin stres kaynakları çalışılır ve baş etme becerileri kazandırılır.
Unutmayın:
Sınav sadece bir ölçümdür. Sizi tanımlayan tek şey değildir. Hayatınızdaki değeriniz, sınav sonucuyla belirlenemez. Ancak sınav sürecini daha sağlıklı ve dengeli geçirmek sizin elinizdedir. Bu süreçte zorlandığınızda destek istemek güçlü bir adımdır, zaman kaybı ve verim kaybı yaşamanızı engelleyebilir ve bir adım öne geçmenizi sağlayabilir.
Sınav stresi ile baş etmekte zorlanıyorsanız, bu süreci birlikte daha sağlıklı bir hale getirebiliriz. Randevu talebi için iletişim sayfamı ziyaret edebilirsiniz.Uzm. Klinik Psikolog Ömer Halıcı