Çocuk Psikolojisi
Çocuklar yaşadıkları problemleri, sorunları yetişkinler gibi ifade edemeyebilirler. İç dünyalarında yaşadıkları problemler ortaya uyum sorunları veya davranış sorunları şeklinde çıkabilir. Sorunun doğru tanımlanması ve uygun çözüm yaklaşımının belirlenmesi sorunun artmasını ve yeni sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir ayrıca kalıcı bir düzelme sağlamaktadır.
Genç Psikolojisi
İnsan doğumu ile ölümü arasındaki ömür çizgisi içinde farklı dönemlerden geçmekte ve beden yapısına göre, içinde bulunduğu yaşa göre bu dönemlerde farklı özellikler göstermektedir. İnsan hayatı genel olarak çocukluk, gençlik, yetişkinlik, orta yaşlılık, yaşlılık ve ihtiyarlık olmak üzere altı evreye ayrılabilir.
Gelişimde belirli ve ardışık bir seyir izlenir, bu seyir bütün insanlarda aynıdır. Gelişme sırasında geçilmesi gereken basamaklar atlanamaz. Bir önceki gelişme aşaması bir sonrakine basamak teşkil eder.
Dikkat Eksikliği
Dikkat eksikliği bireyin konsantrasyon becerisini hayatın bazı alanlarda yeterli şekilde kullanabilirken bazı alanlarda aynı miktarda kullanamamasıdır. Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu erken tanı ve müdahaleye son derece iyi yanıt vermektedir, hızlı bir düzelme sağlanabilmektedir. Ancak müdahale edilmediğinde tıbbi, akademik ve sosyal sorunlara yol açabilmektedir.
Oyun Terapisi
Oyun terapisi çocukların duygusal sorunlarını anlatabilmeleri için cesaretlendirildikleri, bunu yapabilmek için birçok farklı oyuncak ve tekniğin sunulduğu, çocuğun bu süreci bir oyun gibi algıladığı bir yöntemdir. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuk ile iletişim kurulmakta ve sorunlarını çözmelerine, olumsuz davranışlarını değiştirmelerine, yeni davranış ve beceriler öğrenmelerine yardımcı olunmaktadır. Oyun terapisi genellikle haftada bir ya da iki seans yapılmaktadır. Sorunun yapısı ve çocuktaki etkilerine bağlı olarak bir iki hafta ila bir iki ay arasında uygulanmaktadır. Çocukların yalnızca oyun oynadık olarak adlandırdıkları bu süreçte yeni roller, davranışlar ve başa çıkma yöntemlerini öğrenmektedirler.
Stres
Çağımızda stres en yaygın karşılaşılan sorun alanlarından birisidir. Stres beyin kimyasını bozabilme, bağışıklık sistemini zayıflatabilme, performansı azaltabilme gibi güçlü etkilere sahiptir.
Merkezimizde bireyin stres profili çıkarılmaktadır, bu yapılırken hayatında ki üç farklı alanda on adet temel yapı incelenmektedir. Ayrıca bireyin sahip olduğu içsel ve dışsal kaynaklar değerlendirilerek stres yönetim planı oluşturulmaktadır. Bu şekilde yaklaşıldığında stres bireyin hayatına zarar veren bir yapı olmaktan çıkıp bireyi güçlendiren bir yapıya dönüşebilmektedir.
Stres Semptomları
Karar vermede zorluk ve yapmak zorunda olduğunuz çok fazla işiniz olduğu hissi
Konsantre olma güçlüğü ve kolaylıkla dikkatin dağılması
Ne yaptığınızı unutmak
Hatırlama güçlüğü
Endişe dolu düşüncelerinizin arttığını fark etmek
Berrak düşünebilmekte sıkıntı ve kafa karışıklığı hissetmek
Aksi, huysuz olmak
Asabi, sinirli hissetmek
Ajite olmak
Başından aşmış hissetmek
Gergin ve uçlarda hissetmek
Duygusal olarak uyuşmuş hissetmek
Kazalara eğilimli olmak
Kilo kaybetmek veya almak
Bir yerden bir yere koşturmak, düzenli olarak randevulara geç kalmak
Kontrolcülük gibi kompulsif davranışlarda artış
Diş gıcırdatmak
Ertelemek
İştah kaybı veya artışı
Nefes alma güçlüğü
Cilt problemleri
Soğuk algınlığı veya virüslerde artış
Sıkça baş ağrısı ve migren
Yorgunluk, tükenmişlik